Blog Inspiratietour Levendige Pier | 30 oktober

Alleen ga je sneller, samen kom je verder, zeggen ze weleens. En dus gingen we op zoek naar inspirerende voorbeelden en samenwerkingen. We vertrokken vroeg met een bus vol geïnteresseerden; ondernemers, ambtenaren en andersoortige echte mensen. Óp naar de Pier in Scheveningen en de Hoftrammm en NBTC Holland Marketing in Den Haag. Samen met House of Leisure organiseerden wij, Vitaal Leisure Landschap, deze tour.

Wát je inspireert, verschilt per persoon. Daarom geef ik jullie mijn persoonlijke top 5.

#1 De open houding van de mensen die meegingen

Het klikte meteen. Ik weet niet precies wat het was, maar zoiets als een open houding en bergen met raakvlakken. Iedereen leek er zin in te hebben om nieuwe mensen te leren kennen. Mooie combinaties ontstonden. Ondanks de verschillende achtergronden en beroepen, of misschien wel dankzij?

#2 Proeftuin De Pier: nu knallen, later nieuwe plannen maken

De Pier was failliet, onveilig en verlaten als een zinkende Titanic. De glaasjes jenever stonden nog op tafel, écht, we zagen het op de foto’s. Tot twee vastgoedondernemers de Pier kochten in 2014. En zij besloten: de pier moest zo snél mogelijk weer open om geld te verdienen. Snel weer veilig maken en hup, geld verdienen. In 2015 gingen de deuren alweer open voor bezoekers.

Het inspirerende vind ik dat ze tegelijkertijd twee ambities onderscheidden. Eén voor de korte termijn van 5 jaar (2015-2020). En één voor de lange termijn, ná die 5 jaar vanaf 2020. De 5 eerste jaren zijn een soort proeftuin om uit te zoeken wat werkt, wát bezoekers wel of niet doen.

Een soort agile manier van werken. Wel nadenken, maar vooral ook beginnen. Doen en steeds verbeteren. Ik krijg er energie van. Juist omdat je de beren op de weg niet hoeft te bedenken, maar vanzelf wel tegenkomt én tackelt. En het belangrijkste van die aanpak: je houdt je energie en enthousiasme voor het echte werk àknallen en flexibel om te gaan met wat je tegenkomt.

Van je fouten in zo’n proeftuin leer je. Een voorbeeld van Herman Smit (directeur van De Pier BV.): “We plaatsten de bar aan het begin van de Pier. Kunnen mensen meteen iets drinken, was de gedachte. Maar wat bleek? Mensen doorliepen eerst de hele pier. Even zien wat er allemaal te doen is. En daarna wilden ze wel wat drinken, maar moesten ze he-le-maal terug naar het begin. De bar stond blijkbaar aan het einde van de looproute, in plaats van het begin. Dus? Verplaatsen die bar. Resultaat? Veel meer omzet. Daar kom je alleen achter door te doen en te verbeteren. En al die leerscholen nemen we mee in de plannen voor ná 2020.”

#3 Foutje leidt tot groot succes

Het moest een mail zijn naar alle geïnteresseerde pier-ondernemers, ergens in 2014. Een vertrouwelijke slecht-nieuwsmail naar de ondernemers afzonderlijk, in de bbc-balk van de mail. Maar in plaats daarvan, kwamen alle e-mailadressen open en bloot in de aan-balk, zichtbaar voor iedereen. Foutje.

Maar wat gebeurde? Twee ondernemers zagen elkaar daar in dat lijstje staan, zochten mekaar op en maakten samen een masterplan. Ze stuurden het op en dát was ‘m, hét plan van de twee vastgoedondernemers die nu aan het roer staan. Was waarschijnlijk niet gebeurd zonder die fout. Denk daar maar aan als je zelf door de grond gaat na een dergelijke actie;).

#4 De energie van Bobby

In Melbourne zag-ie ‘m voor het eerst rijden: een tram waarin je kunt eten. Meerdere gangen, uitgebreid, in de sfeer van een echt restaurant. Tenminste, dat dacht-ie. Want alleen die tram zien rijden was al genoeg inspiratie voor Bobby van Galen, jaren geleden. Inmiddels rijdt zijn eigen lunch en diner-tram door Scheveningen, Den Haag en Voorburg: De Hoftrammm. Met een pool van 14 chauffeurs, 8 koks en persoonlijkheid Pierre Wind als chef-executive is hij een begrip in Nederland.

En wat een succes! De gerechten worden aan boord bereid, aan tafel afgemaakt en met schwung gepresenteerd. Je voelt de energie van Bobby aan boord. Als hij vertelt over zijn lange weg hiernaartoe. Met diezelfde energie kreeg hij het uiteindelijk voor mekaar gekregen om wél die ingewikkelde vergunningen te krijgen, en wél in de dienstregeling te mogen van trambedrijf HTM. Dus inspiratietip #4? Blijf trouw aan je eigen idee, ook al zit het soms niet mee.

#5 Co-creatie als middel

NBTC | Holland Marketing werkt aan verhaallijnen om Nederland op de kaart te zetten (en toeristen te spreiden). Van alles kan als inspiratie dienen: Van Gogh, ons eten, maar ook meren en rivieren etc. Inspirerend vond ik:

Het begint met een idee. Daarna komt co-creatie. Max Schreuder, marketeer bij NBTC: “We praten over het idee met inhoudelijke experts én met marketingmensen. Bijvoorbeeld iemand die echt kennis heeft over Van Gogh en iemand die weet hoe je dat kan vermarkten. Heeft een idee potentie? Dan benaderen we de plaatsen in Nederland en creëren we samen het verhaal.”

Op naar de volgende inspiratietour!

Geschreven door: Jeske Paalvast, Vitaal Leisure Landschap