House of Leisure tijdens sector-event Leisure van ABN AMRO in de Dutch Design Week

De ontwikkelingen en kansen binnen de Noord-Brabantse Leisure industrie

Stef Driessen, Sector Banker Leisure bij ABN AMRO, gaf een doorkijk. Noord-Brabant kent een ijzersterke performance, als het gaat om dagrecreatie. Programmering rondom Jheronimus Bosch (2016)en Van Gogh (2015) brachten (honderd)duizenden bezoekers naar de provincie. In de periode 2012-2016 nam ook het aantal buitenlandse verblijfsrecreanten toe. Het aantal overnachtende Belgen steeg met 21,3% tot ruim een miljoen. Het aantal Duitsers steeg met 26,3% tot 519.000. En ook dit jaar gaat het met de een stijging van 5,8% van het aantal buitenlandse toeristen de goede kant op. Toch presteren de Brabanders hiermee niet beter dan de Limburgers. Of beter dan Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het tegendeel is waar. Met name het aantal Nederlandse vakantiegangers dat de provincie aan doet staat onder druk. Komt dit door de concurrerende vakantievluchten vanaf Eindhoven Airport? En wat zou de invloed van permanent bewoonde “vakantieparken” als Fort Oranje zijn? 
 
Joost Melis, directeur van Midpoint House of Leisure, benadrukt dat er stevig is geïnvesteerd in extra bedden. Maar zijn dat de juiste bedden? Bijvoorbeeld die in hippe designhotels, in het centrum van Eindhoven, Den Bosch en Breda? Als incubator draagt House of Leisure bij aan de ontwikkeling van onderscheidend vrijetijdsaanbod in Noord-Brabant. En dan vooral bij de volgende thema’s: Brabantse Meesters & Erfgoed, Design & Innovatie en Attractieparken & Evenementen. Bij deze kernthema’s is House of Leisure is zelf ook onderscheidend. Met netwerk, kennis en financiering.
 
Dit ervaart ook Ben ten Hove, Urban Breezz,  partner van het House of Leisure.  Ben heeft als concept- en kwartiermaker een passie voor leegstaande oude gebouwen, waar niemand nog wat in ziet. “Hoe groter, hoe macaberder, hoe mooier ik het vind om er nieuw leven in te blazen.” Zo was de leerfabriek in Oisterwijk ooit de grootste van Nederland. Op het hoogtepunt van het bedrijf werkten er 1200 mensen. De provincie kocht het vervallen terrein en de gebouwen in 2012 op. Met succes. Want inmiddels zijn er weer 60 bedrijven op het terrein gevestigd. Wordt er stevig geïnvesteerd in woningbouw en goede restauratieve voorzieningen. En is er volgens de Oisterwijkers sprake van een toenemende sociale cohesie. “De combinatie wonen, werken en recreëren werkt… Als Sector Leisure kunnen we een grote bijdrage leveren aan het leefbaar maken van de stad. Plekken creëren waar je elkaar ziet, ontmoet, spreekt en samen dingen doet. In die combinatie ligt een sterk verbindende kracht die gebieden leefbaarder maakt. Laten we daar dan ook samen aan werken!”