Mountainbiken in de regio

Mountainbikers genieten van mountainbiken in de regio. Maar tegelijkertijd maken natuurfans zich zorgen om deze mountainbikers, die dwars door de natuur rauzen. Kunnen we een route maken?

Wij hoorden ervan en dachten: echt iets voor ons programma: Een Gezond Leisureklimaat! Het is een mogelijkheid voor nieuwe recreatie én een kans om de natuur te beschermen. We gingen meteen aan de slag.

In 3 stappen naar een plan

 1. Alle stakeholders in kaart brengen
  NHTV-studente Ellen ging aan de slag om alle stakeholders in kaart te brengen. Oisterwijkse mountainbikers, natuurliefhebbers en ondernemers bijvoorbeeld. Ze sprak iedereen apart in een persoonlijk interview en kreeg snel een idee van de wensen, zorgen en ideeën.
 1. Kennisverdieping: trends en praktische voorwaarden voor mountainbike-routes
  Leuk, die ideeën van een mountainbikeroute, maar wat is er eigenlijk voor nodig? Om daarachter te komen, sprak Ellen met fanatieke mountainbikers en een route-ontwerper. Ze deed ook nog wat deskresearch en rapporteerde alles in haar plan. 
 1. Bijeenkomst organiseren & stakeholders verbinden
  Samen met Ellen organiseerden we een bijeenkomst voor alle stakeholders. Naast mountainbikers, natuurliefhebbers en ondernemers werden dat ook routemakers en belangenorganisaties voor fietsers.

Ellen: ‘Het was een positieve bijeenkomst. Iedereen was enthousiast en bereid zich actief in te zetten voor een route die voor iedereen iets oplevert.’

‘Een lang verhaal kort: samen gaven de stakeholders een go voor het idee van een nieuwe mountainbike-route.’

Ellen heeft inmiddels haar plannen afgerond (haar begeleider vanuit de NHTV gaf haar een 8!).

Update: 2018

Na dit vooronderzoek van Ellen en de projectgroep, gaan gemeente Oisterwijk en gemeente Hilvarenbeek nu samen aan de slag met de uitvoering.

 • De ontwerpfase wordt uitgevoerd door het bureau Tracks & Trails.  Dit bedrijf heeft veel ervaring met het ontwerpen van een zogenaamde new-school route en met contacten met terreineigenaren.
 • De uitvoering wordt gedaan door het Routebureau Brabant. Op deze manier kunnen we aansluiting houden met bestaande communicatie-uitstralingen van routes in Brabant.

We blijven daarmee aan de gang in 2018. Diverse ondernemers, terreineigenaren en fietsclubs betrekken we bij het proces.

samenwerkende partners

 • NHTV Breda
 • Gemeente Oisterwijk
 • Gemeente Hilvarenbeek

Jaar

2016/2017/2018

Gebied

Omgeving Oisterwijk en Hilvarenbeek

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel deze pagina