Ondernemersevent Een Gezond Leisureklimaat Ondernemersevent Een Gezond Leisureklimaat Ondernemersevent Een Gezond Leisureklimaat

Programma

Een Gezond Leisureklimaat

Vanuit ons thema Een Gezond Leisureklimaat ondersteunen we recreatieondernemers bij het klimaatproof maken van hun bedrijf. We werken daarbij samen met overheid, onderwijs, omgevingspartners en ondernemers. Deze ondersteunende partners helpen de recreatieondernemers bij het uitvoeren van maatregelen. We werken daaraan met projecten.

We zijn ontzettend trots dat Helga van Leur ambassadeur is van Een Gezond Leisureklimaat. Onder haar motto ‘Je hebt vandaag zelf morgen in handen!’  maakt zij de ondernemers ‘warm’ om met hun bedrijf een volgende stap te zetten naar een zonnige en duurzame toekomst.

Het klimaat verandert: we hebben het met de plensbuien in het voorjaar en de extreem hete en droge zomer van het  afgelopen jaar al van dichtbij meegemaakt. Ook recreatieondernemers krijgen er mee te maken. Het thema Een Gezond Leisureklimaat bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

1. Een bewuste leisure-sector

Kennis ontwikkelen, verspreiden en inspireren om de leisure-sector bewust te maken van de positieve en negatieve effecten van klimaatverandering. In dit kader wordt op maandag 12 november 2018 het Ondernemersevent Een Gezond Leisureklimaat gehouden.

Een paar keer per jaar organiseren we inspiratietours. Zo hebben we met een aantal partners in maart jl. een tweedaagse tour naar Villages Nature en Disneyland Paris gemaakt. Op 18 juni jl. ging de inspiratietour via het NIOO in Wageningen en The Green House in Utrecht naar iDid en  Instock.

2. Een actieve leisure-sector

Het thema Een Gezond Leisureklimaat ondersteunt Leisure-ondernemers bij het daadwerkelijk uitvoeren van praktische en direct toepasbare klimaatmaatregelen door kennis, netwerk en geld beschikbaar te stellen. Ondersteuning kan aangevraagd worden via het aanvraagformulier.
Een andere activiteit is de Hoos & Hitte Contest, die op 12 november 2018 van start gaat.

3. Leren door te doen

Uitvoeren van pilots rondom klimaatbestendigheid zoals

 • Ervaar Brabant, een project dat het fietsgebruik stimuleert zodat de verblijfsrecreant vaker zijn auto laat staan.
 • Landschapspark Pauwels, een gebied te noorden van Tilburg, dat ontwikkeld wordt om er te recreëren.

Klimaattrends en gevolgen

Wat zijn de klimaattrends en welke kansen en bedreigingen brengen die mee voor de leisuresector.

Klimaattrend: het wordt warmer

De klimaattrend ‘Het wordt warmer’ leidt tot kansen zoals:

 • een toename van het aantal (buitenlandse) toeristen omdat Nederland een gunstiger vakantieland wordt
 • een langer toeristenseizoen
 • het zoeken van mensen naar verkoeling bij het water, in het buitengebied, in bossen en parken

De bedreigingen die het warmer worden met zich meebrengen zijn:

 • een toename van waterrecreatie: meer risico op verdrinking en blootstelling aan ziekteverwekkers
 • een verslechtering van de kwaliteit van zwemwater
 • risico dat meer mensen onwel worden bij grote evenementen

Klimaattrend: het wordt droger

De periode van droogte is een positieve trend voor de buitenrecreatie. Droog weer nodigt uit om bijvoorbeeld te fietsen, te wandelen, te varen of te ontspannen op een terras. Nederland wordt zo ook een gunstiger vakantieland.

Langdurige droogte heeft ook nadelen zoals een grotere kans op bosbranden of  een vervoersbeperking voor de pleziervaart.

Klimaattrend: het wordt natter

Naast perioden van droogte kan het ook juist hevig regenen. Dat is voor de buitenrecreatie niet aantrekkelijk. Denk hierbij aan:

 • een afname van buitenactiviteiten
 • een toename risico’s buitenevenementen vanwege plotselinge windstoten en onweer tijdens regen.
 • meer blootstelling aan wateroverdraagbare ziekteverwekkers

Wil jij je bedrijf ook klimaatbestendig maken? Of eraan bijdragen dat anderen dit kunnen? Neem dan contact op met Nicole van Hoof  en verstuur daarna het aanvraagformulier

Deel deze pagina