Over programma

Een Gezond Leisureklimaat

Jij checkt misschien elke dag het weer. Zeker nu het steeds extremer wordt. Maar wat dacht je van ondernemers in recreatie en toerisme? Eén flinke hoosbui en hun campingveld stroomt over. En tijdens een hittegolf blijft het terras soms akelig leeg…

Voor hen komt klimaatverandering wel héél dichtbij. Wat kunnen zij doen om hun bedrijf te beschermen tegen extreem weer? Of er zelfs van te profiteren? Daar komen wij in actie!

Wat doen we?

Een Gezond Leisureklimaat helpt recreatie-ondernemers met het klimaatproof maken van hun bedrijf. We helpen ze ook met het verhaal daarbij.

Projectmanager Nicole van Hoof:
“We stimuleren ondernemers om in actie te komen. Of we helpen ze verder met een idee. Bijvoorbeeld om hoosbuien op te vangen in een mooie poel waar nét dat ene bijzondere vogeltje komt drinken. Vlak naast het terras kan dat zomaar een publiekstrekker worden. Of door een koele groene oase te maken met extra bomen en planten. Schaduw en zuurstof zorgen voor een aantrekkelijke plek voor gasten én personeel.”

Waarom doen we dat?

Een vrijetijdssector die klimaatproof is, kan tegen een stootje (klimaatadaptatie). Dat is goed voor mens en natuur. En het helpt klimaatverandering in de toekomst weer te vertragen (klimaatmitigatie).

Nicole: “Het gaat niet alleen om grote investeringen. Het zijn de kleine stapjes extra. Bijvoorbeeld bij een verbouwing of uitbreiding die tóch al speelt. Een paar andere keuzes maken het verschil.”

Hoe doen we dat?

Bij Een Gezond Leisureklimaat zijn we doeners en delers. Onze uitgangspunten zijn: ondernemers bewust maken, in de actiestand helpen én leren door te doen.

Ons team bestaat uit mensen van de waterschappen, omgevingspartners in groen, ondernemers, onderwijs en overheden. Allemaal in de regio Hart van Brabant. We werken in projecten rondom de thema’s groen, water, afval, energie en voedselverspilling. Dat doen we vanuit het programma Een Gezond Leisureklimaat. Dat valt onder Midpoint House of Leisure.

Waterexpert Corné: “We werken graag lekker praktisch. Liefst bij de ondernemer aan tafel. Tips krijg je eerder op een bierviltje dan in een rapport. En als iets een goed idee lijkt, dan beginnen we meteen.”

Helga van Leur als ambassadeur

Helga van Leur is onze ambassadeur, en daar zijn we trots op.

Helga: “De positieve energie! Daarom ben ik ambassadeur van Een Gezond Leisureklimaat. En we zetten ondernemers aan het denken: wat ga je doen als het te heet wordt om te fietsen? Of hoe profiteer je van een flinke hoosbui?”

“Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een regenton of een lekker groen terras is al een goed begin. Iedereen kan iets doen. Dat is het mooie.” 

 

Een Gezond Leisureklimaat is een programma onder Midpoint House of Leisure. Provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel zijn onze financiers. Overige betrokken partners zijn: gemeenten in de Regio Hart van Brabant, natuurorganisaties, onderwijsinstellingen en ondernemers.