Nieuws

Meerderheid Nederlanders wil niet testen voor dag uit naar outdoorlocatie

Testbereidheid onder Nederlanders rondom dagje weg

Onderzoek uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Libéma

Ondanks dat ruim zeventig procent van de Nederlanders niet kan wachten om er weer op uit te gaan, is meer dan de helft (56 procent) niet bereid zich te laten testen voor een dagje uit. Voor outdoorlocaties als dierentuinen ligt de bereidheid nog lager. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect, op verzoek van Libéma, onder ruim duizend Nederlanders. 

Van de ondervraagden die aangaven bereid te zijn om zich te laten testen voor een dagje uit is de bereidheid voor outdoorlocaties een stuk kleiner. Zo geeft bijna veertig procent van de bereidwilligen aan dit niet te zullen doen voor een bezoek aan een dierenpark. 

“Mensen hebben het idee dat outdoor doorstroomlocaties zoals dierentuinen gewoon veilig zijn en zien daarom het nut van testen veel minder in”, stelt Leentje Lips, divisiedirecteur bij Libéma. “En dat gevoel delen we: er is veel ruimte, het is in de buitenlucht en er is vorig jaar al aangetoond dat het gewoon goed geregeld is. We zijn er dan ook van overtuigd dat we vanaf 11 mei op een veilige manier weer open zouden kunnen zonder deze extra maatregel.” 

Niet betalen

Als er voor de tests ook betaald moet worden, haken nog meer Nederlanders af: slechts een op de vijf Nederlanders is bereid om zich te laten testen én daarvoor te betalen voorafgaand aan een uitstapje. Als de kosten voor een test meer dan 5 euro worden, daalt die bereidheid nog verder: slechts 12 procent van de potentiële dagjesmensen is dan nog bereid om een test te doen voor ze op stap kunnen gaan. 

Ook abonnementhouders zijn volgens het onderzoek niet bereid om de extra moeite te doen van een sneltest voor een dagje uit. Tweederde van de ondervraagden geeft aan het abonnement niet te verlengen als er eerst een betaalde sneltest gedaan moet worden voor een bezoek. Hierdoor komt duurzaam bezoek aan dagattracties onder druk te staan, aldus Markteffect.

Abonnementhouders willen niet

“Abonnees zijn ontzettend belangrijk voor de dierenparken”, reageert Lips. “Ze zijn onze trouwste bezoekers en ook tijdens de corona-crisis hebben ze ons onvoorwaardelijk gesteund. Het feit dat zij niet willen testen, nemen we heel serieus, want we willen hen ook graag weer verwelkomen vanaf 11 mei.” 

Meer informatie

Benieuwd naar alle resultaten?
Download dan de onderzoeksrapportage op de website van Martkeffect