VONK, Eindhovens nieuwe museumformule

VONK*, Eindhovens nieuwe museumformule

Financiering

Foto: Tinker Imagineers

De stad en regio Eindhoven zijn groot geworden door onconventioneel denken, innovatie, experiment en hoogwaardige maakindustrie. Echter zijn de huidige successen en waar die vandaan komen weinig zichtbaar. Niet voor niets merken steeds meer internationals op “Eindhoven, where’s your history?” Als je de wereld en je eigen inwoners wilt tonen wie je bent, moet je ook weten waar je vandaan komt. De stad en regio Eindhoven missen vooralsnog één plek waar de gehele geschiedenis op een aansprekende manier toegankelijk wordt gemaakt voor inwoners, nieuwkomers en toeristen. Eindhoven Museum (EM) is als stedelijk cultuurhistorisch museum de aangewezen partij om hier vorm en inhoud aan te geven. Daartoe is er een uniek en vernieuwend museumconcept ontwikkeld: VONK* knetterend museumpark.

House of Leisure wijst initiatiefnemers de weg in de steeds complexere wereld van externe financiering. Zo ondersteunt het House of Leisure ook VONK* bij haar financieringsvraagstuk. In deze zoektocht is het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant (LOF) als financieringsinstrument aangedragen en een financieringsaanvraag is in de maak.

Wat is VONK*?

VONK* is een innovatief museumconcept dat op een laagdrempelige manier een breed publiek bij het verleden betrekt door hen zelf actief geschiedenis te laten mee maken. Het centrale verhaal van VONK* draait om de transformatiemomenten in de geschiedenis van de stad en regio Eindhoven. Oftewel, die momenten dat de vonk oversloeg en er veranderingen in gang werden gezet in de stad en regio.

Geschiedenis meemaken

De rode draad in het hele museum is zelf geschiedenis mee maken: aan de slag! In VONK* gaan bezoekers samen met museummedewerkers bouwen aan verhalen over historische transformaties in de vorm van levensgrote interactieve installaties, oftewel vonken. De iconische vonken zullen in het museumpark worden geplaatst. VONK* wordt een museum dat samen met het publiek constant aan zichzelf bouwt en daardoor telkens vernieuwt. Op die manier verbeelden we het verhaal over de voor de stad en regio zo kenmerkende slimme samenwerking en doen we recht aan de grote rol die de maakindustrie van oudsher in de regio speelt. Dat doen we in de Verhalenfabriek: het kloppend hart van VONK*.

Met deze mix van binnen- en buitenaanbod kan Eindhoven Museum met VONK* uitgroeien tot een bovenregionale en zelfs internationale museumattractie met meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

Drie onderdelen

VONK* is opgebouwd uit drie hoofdonderdelen:

  • Het entreegebouw met introshow en interactieve tijdlijn met de historische collectie
  • De Verhalenfabriek
  • Het museumpark waarin de vonken geplaats worden.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over VONK* of ook hulp bij je project met financiering? Neem contact met ons op via info@houseofleisure.eu.